Ще изграждат жилищна сграда  Една от емблематичните сгради на Бургас

...
Ще изграждат жилищна сграда  Една от емблематичните сгради на Бургас
Коментари Харесай

Братя Диневи събарят хотел „Мираж“?

Ще построяват жилищна сграда 

Една от емблематичните здания на Бургас – 95-метровия хотел „ “ скоро ще остане в историята, научи Флагман.бг от меродавен източник.

Собствениците на знаковата кула, която се трансформира в емблема на града с построяването си преди 22 години, обмислят да я съборят и да построят нов билдинг със смесено предопределение – магазини, офиси и жилища.

По информация на Флагман.бг сега екип от мениджъри и специалисти създава бизнес модели, с цел да се откри кой от тях ще е най-печеливш.

Едно е несъмнено – до края на годината „ Мираж “ ще затвори, тъй като пазарът на градски хотели е пренаситен, а и комплексът не е в най-хубавото си положение, тъй като не е съществено ремонтиран от построяването си през далечната 2002 година.

Справка на Флагман.бг в Търговския указател, че след коронавирус пандемията през 2020 година се регистрира близо 50 % спад на оборота на фирмата-собственик на „ Мираж “ – „ Българо-американска туристическа компания “ ООД, позната в бизнес средите с абревиатурата БАТКО.

От малко над 1 милион лв. до 2019 за идващите години приходите падат на 580-600 хил.лева. „ Българо-американската туристическа компания “(БАТКО) ООД е благосъстоятелност на (25 %), (25 %) и свързаната с тях „ Куентин “ ООД.

Специалистите, които създават бизнес тактиката за бъдещето на хотел „ Мираж “ разискват два разновидността.

Първият и много по-скъп е събарянето на постройката и построяването на нова. Коефициентът на застрояване в това УПИ е с най-голяма компактност в Бургас – 80 %, което значи, че там действително може да се построи небостъргач с огромно РЗП. При тази алтернатива ще има опция да се построи и подобаващ под земята паркинг с няколко равнища, който да обгръща целия имот.

Проблемът обаче е в оскъпяването на плана, обвързван най-много с разрушаването на хотела. Ако се стигне до тази алтернатива „ Мираж “ ще бъде най-голямата взривена постройка в България. По габарити тя ще надмине остарялата печатница на ИПК на столичния бул. „ Цариградско шосе “, която бе съборена през 2020 година. Експерти пресмятат, че единствено разчистването на площадката ще коства над 2 млн.лева.

Вторият вид планува преустрояване на хотелската част и построяването на още една кула, откъм спортна зала „ Младост “. Тази алтернатива е по-евтина, само че остава провесен казуса с обезпечаването на задоволително паркоместа.
 Съществува вид и за построяването на спомагателна кула
Според непотвърдена информация сътрудник в плана на братята Динко и Йордан Диневи ще бъде строителният бизнесмен.

Хотел „ Мираж “ бе издигнат през 2002 година. 4-звездният хотел с футуристична визия бе една от най-красивите здания освен в Бургас, само че и в цяла България, а до ден сегашен е на огромна част от визитките картички на морския град.

Проектът на арх. Петко Йовчев бе надминал времето си ексцентричното архитектурно оформление - постройката символизира внушителна мачта на транспортен съд с издути платна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР